Inspirerende reisverhalen, films en boeken


Wij zijn niet de eersten die op de motor of anderszins de wereld bereizen. De reisverhalen van anderen zijn een enorme bron van inspiratie geweest bij de voorbereidingen op onze eigen reis. Vaak was het ook een geruststellende bevestiging dat de wereld veel vriendelijker en veiliger is dan we op basis van het achtuurjournaal zouden denken. We hebben dankbaar uit de ervaringen van anderen geput bij het bepalen van onze route, het prepareren van de motoren en het kiezen van de juiste uitrusting.

Hieronder staat een willekeurige opsomming van bijzondere reisverhalen, films en boeken om bij weg te dromen! Klik op de links in de tekst voor meer details over de boeken, de films en de blogs.

Reisverhalen

2uprtw to India via Tierra Del Fuego – De Canadese Brian en Marie-France is het eerste stel dat we volgen via de ‘ride reports’ van Adventure Rider. Samen op een BMW1100 GS reden ze de wereld rond om met een enorme omweg vanuit Canada naar India te reizen. De route liep zelfs door Iran en Pakistan. Een verslag vol mooie foto’s van twee goedlachse reizigers.

Far Away From Flakkee – Onze goede vrienden Daan en Mirjam maakten op hun Africa Twins een prachtige reis van Canada, via de VS, door Midden-Amerika, naar Zuid-Amerika. Na een verscheping zijn ze vanuit Zuid-Afrika door het oosten van Afrika weer terug naar Nederland gereden. Een fantastische reis, die wij op de voet hebben gevolgd!

Gewoon Gaan – Het reisverhaal van Paul en Renate is in meerdere opzichten bijzonder. Vertrokken met de motor, maar gestrand in Mauritanië door een auto-ongeluk. Na een revalidatieperiode in Nederland zijn ze toch weer ‘gewoon gegaan’ en zwierven ze met een Toyato Hilux een aantal jaar door voornamelijk West-Afrika. De liefde voor Afrika blijkt duidelijk uit hun verhalen en foto’s. Na de reis kochten ze een stuk grond in Ouzoud (Marokko), waar ze de prachtige Camping Zebra opzetten. Tijdens ons verblijf bij hun op de camping raakten we niet uitgepraat over reizen, het leven in Afrika en motoren. Paul wees ons op de Honda CRF250L die op dat moment net uit was. Waar een goede tip al niet toe kan leiden!Route From Estonia with love

From Estonia with love – Eén van de best gelezen verhalen op Adventure Rider en niet zonder reden! De Esten Markus en Kariina reden samen op een BMW1150GS de hele wereld rond. Een aanrader, vooral door de prachtige foto’s! De beslissing om een goede camera mee op reis te nemen was snel gemaakt.

The Sibirsky Extreme Trail – Walter Colebatch maakte al prachtige motorreizen en was één van de eersten die door China reisde zonder Chinese overheidsgids. De laatste jaren is hij vooral te vinden in Siberië. Dit ‘ride report‘ op Adventure Rider gaat over de reis die hij in 2012 maakte vanuit Londen naar Siberië in Rusland via onder meer Oekraïne, Kazachstan en Mongolië. Bij het prepareren van onze motoren, hebben we goed afgekeken bij Walter zijn BMW G650XChallenge. De ‘Magadan’-tassen waar wij mee rijden zijn (in samenwerking met Adventure Spec) door hem ontwikkeld.

Travelin – De avonturen van Dave en Marley in Afrika. Net als wij, reizen zij op ‘kleine, lichte’ motoren; twee Honda NX250’s. Tijdens een tussenstop in Nederland spraken we ze bij ons thuis, nadat we bij wijze van ‘blind date’ aan elkaar waren gekoppeld. Het werd een gezellige avond, vol tips over te rijden routes en te bezoeken wildparken. Ook de nadelen en (vooral) de voordelen van het reizen op een lichte motor kwamen uitgebreid aan bod.

Films

Achievable Dream – Veel regenachtige zondagen brachten we door voor de tv met de dvd-serie van Horizons Unlimited. Naast reisverhalen ter inspiratie, staan ze vol praktische tips. Van het aanvragen van visa en het gebruik van een ‘Carnet de passage’, tot EHBO onderweg en het prepareren van de motoren. Er zat zelfs een speciale ‘Ladies on the Loose-dvd’ bij!

Mondo Enduro en Terra Circa – Fantastische films van Austin Vince en zijn vrienden die op lichte motoren, low-budget de wereld rondreizen.

riding-solo-motorcycle-india-aLong Way Round en Long Way Down – We kunnen het niet ontkennen; ook wij zijn geïnspireerd door de geweldige reizen die Ewan McGregor en Charley Boorman maakten. De dvds hebben we ‘grijs gedraaid’, de boeken gelezen en ook de soundtrack staat op onze Ipod. Mooie motoravonturen van twee vrienden, vol humor. Na het zien van de serie was de beslissing voor een lichte Honda snel gemaakt.

Riding Solo To The Top Of The WorldEen fantastische film van de Indiase Gaurav Jani die vanuit Delhi op een 350 Royal Enfield naar de Tibetaanse hoogvlakte Changthang rijdt. Met genoeg eten, water en benzine om 900km af te leggen, rijdt hij over de hoogst berijdbare passen ter wereld. Prachtige beelden van de Himalaya, de hoogvlakte en de nomaden die daar leven. Dat hij alles zelf filmt en de voice-over inspreekt met zijn Indiaas-Engelse tongval maakt de film compleet.

Boeken

Lois on the Loose en Red Tape & White Knuckles – De hilarische reisverhalen die Lois Pryce schreef zijn een absolute aanrader. Het eerste boek gaat over de reis die ze (in haar eentje) maakte van Anchorage (Alaska, VS) naar Ushuaia (Argentinië) op een Yamaha XT225 Serow.  Het tweede boek schreef ze over haar reis door Afrika, die ze opnieuw in haar eentje aflegde op een Yamaha TTR250.

Jupiter’s Travels en Dreaming of Jupiter – Ted Simon reed twee keer nagenoeg dezelfde route rond de wereld. Vanuit Londen via de oostkust van Afrika naar Zuid-Afrika. Na een verscheping naar Brazilië  vervolgde hij zijn reis naar het zuiden van Argentinië, om daarna via de westkust van Zuid-Amerika en Midden-Amerika naar Los Angeles te rijden. Vanuit de VS stak hij over naar Australië. Na een rondje ‘Down Under’, reed hij via Azië en het Midden-Oosten terug naar Europa. De eerste keer reisde hij van 1973-1977 op een Triumph Tiger 500cc. Op 69-jarige leeftijd vertrok hij in 2001 opnieuw om het nog eens dunnetjes over te doen. Als we genoeg tijd en budget hebben, zouden wij graag dezelfde route rijden.

Het Aarden Beest – De Nederlandse Benno en Thecla reisden samen op een 350 Royal Enfield met aanhanger door Afrika. De route begint in Zuid-Afrika en slingert naar het noorden, dwars door prachtig Afrika. Hun eenvoudige manier van reizen en de rust om een kopje koffie te zetten langs de kant van de weg, halen we vaak aan als wij onderweg zijn. Een aanrader en niet voor niets uitgeroepen tot Beste Reisverhaal 2010.

The Rugged Road – In 1934 vertrekken Theresa Wallach en Florence Blenkiron vanuit Londen op een Panther 100 met zijspan en aanhanger naar Zuid-Afrika. Ze steken door Westelijke Sahara over en rijden dwars door tropisch Afrika naar de oostkust om dan zuidwaarts naar Zuid-Afrika te rijden. Een geweldig verhaal van twee buitengewoon avontuurlijk dames! De filmbeelden die hiervan zijn gemaakt zeggen genoeg!theresa-wallach-florence-blenkiron-rugged-road

Into Africa – De Brit Sam Manicom schreef meerdere boeken, waaronder dit boek over zijn reis naar Afrika op een BMW R100G/S. Hij vertelt op komische wijze over zijn bijzondere avonturen, waaronder een bizar ongeluk en de dagen in een Keniaanse gevangenis die daar op volgden.

100,000 Miles of Solitude – De Nederlandse Maarten schreef dit Engelstalige boek over de reis die hij maakte op zijn Africa Twin. Drie jaar lang zwierf hij over de hele wereld. Volgens zijn website beschrijft hij “100,000 miles of culture, adventure and most of all butt pain“. Leuk om te lezen.

Into Africa: The Epic Adventures of Stanley and Livingstone –  In dit boek beschrijft Martin Dugard de expeditie van Livingstone naar de oorsprong van de Nijl, zijn ´verdwijning´ en de zoektocht van Stanley naar Livingstone die daar op volgde. De achtergronden van de zoektocht en de ontmoeting tussen de heren (“Doctor Livingstone, I presume?”) en dat alles in onontdekt Afrika. Een persoonlijke favoriet van Peter die ook wel ontdekkingsreiziger had willen zijn.

Adventure Motorcycling Handbook, Marocco Overland en Desert Travels – Chris Scott is de auteur van HET handboek voor motor-avonturiers. Het Adventure Motorcycling Handbook staat vol tips over reismotoren, reisdocumenten, routes, off-road rijden, uitrusting en nog veel meer. We hadden de vorige editie al enige tijd in ons bezit en hebben eind 2013 toch ook de nieuwste editie weer aangeschaft. Ook het boek over Marokko bleek erg waardevol tijdens onze reis naar Marokko in 2012, toen nog op de Transalp en de Africa Twin. Grappig detail is dat ook Chris Scott begin 2013 een Honda CRF250L kocht om mee te gaan reizen.

Meisjes, Moslims & Motoren Een prachtige reisverhaal van de Belgische Trui en Gaea die op hun motoren door het Midden-Oosten reden. Ze reisden in de voetsporen van twee dames die in 1939 in een Ford vanuit Zwitserland naar Afghanistan afreden. Het boek staat vol geweldige foto’s. Opnieuw een aanrader voor de Nederlandse lezers.