Hemelse honeymoon

Hemelse Honeymoon 5Peter en ik zijn niet getrouwd, maar als iemand er naar vraagt stel ik Peter voor als mijn ’husband’. Ten eerste omdat ’boyfriend’ of ’partner’ een beetje gek klinkt, maar vooral omdat het makkelijker is en ingewikkelde vragen voorkomt. Waar het in Nederland algemeen geaccepteerd is dat wij als ongetrouwd stel samen woonden en nu samen reizen, is dat in Afrika zeker niet het geval. Het komt regelmatig voor dat we op formulieren bij ’huwelijkse staat’ alleen maar kunnen kiezen tussen ’single’ of ’married’. Iets daar tussenin lijkt niet te bestaan. Om één hotelkamer te kunnen delen, vullen we bij de receptie in dat we getrouwd zijn. En ook op straat, als een iets te opdringerige Afrikaan met mij (zijn “blanke Europese vriendin”) op de foto wil, houdt ik mijn geringde vinger omhoog en wijs ik naar ’mijn man’. Hoewel we elkaar nooit officieel het ’ja-woord’ gaven, zijn we in Afrika dus voor de bühne getrouwd en genoten we -geheel in stijl- ook van een onverwachte huwelijksreis….

Vanuit Sipi rijden we slingerend door de groene heuvels in de richting van Jinja. In het eerste wat grotere dorp dat we onderweg Hemelse Honeymoon 1tegenkomen doen we wat boodschappen. Terwijl Peter bij de motoren blijft en als altijd weer nieuwe vrienden maakt, loop ik verschillende kleine winkeltjes af. Bij de ene kiosk vind ik uien en een avocado, bij de volgende tomaten en brood en bij weer een andere water en mango. Ross is die ochtend tegelijk met ons vertrokken, maar gaat niet mee naar Jinja. Hij gaat op avontuur in het noorden van Oeganda. Nadat ook hij wat inkopen heeft gedaan, zeggen we elkaar in Mbale gedag en zien we hem op zijn oranje monster in de verte verdwijnen.

Peter en ik rijden samen verder naar Jinja, naar de plek waar de Nijl het Victoria Meer verlaat. Vanaf Jinja stroomt de rivier, hier nog de Witte Nijl, door Oeganda naar het noorden. Vanaf Sudan komt in Khartoum de Blauwe Nijl erbij, om daarna door Sudan en Egypte verder te stromen en bij Alexandrië de Middellandse Zee in te gaan. Allemaal plekken waar we die mysterieuze rivier al hebben gevolgd en zijn overgestoken. Net buiten Jinja zijn aan de Witte Nijl verschillende campings en lodges te vinden. Ons was aangeraden om naar ’The Haven’ te gaan.

Hemelse Honeymoon 2We zien langs de kant van de weg een groot uithangbord van de lodge. We slaan een klein weggetje in en volgen we de borden naar de ingang. Als we er bijna zijn staan op één van de borden: “The Haven, 264m”. Dat is wel heel on-Afrikaans precies opgemeten. “De eigenaar zal wel Duits zijn”, grappen we tegen elkaar. We rijden door de poort een prachtige groene tuin binnen en parkeren onze motoren op de parkeerplaats. We lopen samen de receptie binnen. We worden welkom geheten door verschillende medewerkers van de lodge, maar zijn zo lamgeslagen door het overweldigende uitzicht dat we vergeten iets terug te zeggen. Met open mond kijken we vanaf het terras uit over de brede Nijl die zich onder ons met veel geweld langs de rotsen perst. Het water buldert, schuimt wit en vult de lucht boven de rivier met mist. Heel indrukwekkend.

Als we zijn ontwaakt, zeggen we alsnog gedag en informeren we bij de receptie naar de prijzen. Helaas, we hadden graag een aantal dagen willen blijven, maar het is ver boven ons budget. Ietwat teleurgesteld lopen we terug naar de motoren om het adres van één van de andere campings op te zoeken. Terwijl we daar staan, komt er een lange man op ons afgelopen die meer oog heeft voor onze motoren dan voor ons. Hij stelt zich voor als Rainer, de (Duitse!) eigenaar van de lodge. Hij is zelf ook motorrijder, trotse bezitter van een Honda Africa Twin en heeft net als wij op de motor door Afrika gereisd. Een leuk gesprek volgt. Als we aanstalten maken Hemelse Honeymoon 3om dan toch te vertrekken vraagt hij of zijn manager had verteld over de 50% korting die hij geeft aan ’overlanders’ die met hun eigen vervoer naar Oeganda komen. Kijk, dat verandert de zaak! Nu kunnen we toch binnen ons budget een paar dagen blijven.

We schrijven ons in en rijden onze motoren naar één van de prachtige kampeerplekken. Ook vanaf hier hebben we een bijzonder mooi uitzicht over de stroomversnellingen in de Nijl. Terwijl we net beginnen om onze spullen van de motor af te halen, komt de manager naar ons toe. “Mr. Peter!” roept hij, waarna hij met een mysterieuze glimlach zegt dat hij een aanbod heeft dat we niet kunnen weigeren. Met de complimenten van de eigenaar mag hij ons voor de prijs van een kampeerplek upgraden naar de HONEYMOON SUITE! Wat is daarop uw antwoord? “JA!”

We volgen hem naar een prachtige cottage, recht tegenover de bulderende stroomversnellingen. Hij Hemelse Honeymoon 9opent de deur en laat ons het huisje zien met daarin een enorm bed, een prachtige badkamer en een tweepersoonsbad met uitzicht over de rivier. Met een sierlijk gebaar en een grote glimlach op zijn gezicht overhandigd hij de sleutel. We zijn er stil van! We nemen plaats op de schommelbank op de veranda om even te bekomen van de schrik. Gelukkig duurt dat niet lang en kunnen we ons volledig onderdompelen in de luxe waarmee we onverwacht zijn omringd. Opgefrist nemen we plaats op het terras bij de receptie. De vriendelijke ober die onze koude drankjes brengt, vraagt: “Hello, how is your honeymoon?” We wisselen kort een blik uit en antwoorden dan gniffelend dat we enorm genieten van onze huwelijksreis…

We blijven uiteindelijk drie nachten in de honeymoon suite, waar we genieten van het heerlijke eten, het enorme bed, de stortdouche, het tweepersoonsbad, de hangmat, de dieren die rond de cottage scharrelen, de alsmaar doordenderende rivier en de prachtige zonsopkomst. Hemels genieten bij The H(e)aven!

Hemelse Honeymoon 7Volledig uitgerust van de lange nachten bij Jungle Junction rijden we verder naar Kampala. De weg naar de Oegandese hoofdstad is druk, vooral met veel vrachtverkeer. De stad is zo mogelijk nog drukker. In de brandende zon rijden we in een lange file van minibusjes en motortaxi’s de stad door. Aan het eind van de dag komen we doorweekt van het zweet aan bij de ’Red Chili Hideaway’, een enorm backpackers hotel dat meer weg heeft van een fabriek dan van een hostel. We zetten ons tentje op naast het zwembad, nemen met onze laptop plaats tussen de jonge lawaaiige gap-year backpackers, eten rijst met bonen en kruipen daarna met oordopjes onze slaapzak in. Na de enorme luxe bij The Haven, weer terug naar de realiteit. Maar ach, dat is eigenlijk ook wel weer heel fijn!

In een volgend bericht meer over onze tijd in Kampala en de avonturen die we daarna beleefden met onze Franse motorvriendin Mélu.

Afgelegde afstand tot Kampala: 15.585 km

Klik hier voor de foto’s bij dit bericht.

Vorige bericht “Rode aarde, groene heuvels” – Volgende bericht “Motorsafari in Oeganda

| Leonie | AFRIKA, Oeganda

9 Reacties (Comments) - Hemelse honeymoon

 1. Toine Berden

  Omdat ik een crf 250L wil kopen kwam ik toevallig op jullie site. Geweldige verhalen en ook positief over de bikes en lees dat jullie af en toe wat vermogen missen, maar dat het gewicht en verbruik toch wel cruciaal is.
  Zijn er van de door jullie doorgevoerde modificaties er ook die niets toevoegen en andere die jullie misschien missen.
  Na verschillende keren op een BMW80GS te zijn weggeweest (Zuid-Amerika, Rusland/Kazachstan/Kirgizie) ben ik voornemen met een Honda crf 250 door zuidelijk Africa te reizen en ben benieuwd naar jullie (mogelijk gewijzigde) inzichten.

  En blijf vooral de verhalen met enthousiame schrijven.

  m.vr.gr.

  Toine

 2. Jeroen Tiggelman

  Hoi,
  Kom viavia op jullie site terecht. Jammer dat we elkaar niet zijn tegengekomen. Wij zijn nu in Nairobi in afwachting voor ons visum voor Ethiopie en Sudan.

  Goede reis verder!
  Groeten, Jeroen
  http://www.travelmaniacs.nu

 3. Erik Keune

  Het lijkt wel als ik zo jullie verslagen lees en ben net klaar met de laatste, of de hemelse deuren elke keer weer voor jullie open gaan zo veel moois in zo’n relatief korte tijd en het is jullie zo gegund. Veel liefs Erik

 4. Celine en Leon

  Klinkt hemels die Haven 😉
  Maar die foto van die groene slang…gatver!
  Is dat inmiddels al normaal voor jullie, dat soort gespuis? Hopelijk is het gewoon een gemoedelijke tuinslang haha.
  We zijn benieuwd naar jullie belevingen in Kampala!

  Liefs, xxx leon en Celine

 5. Joke en Janleen Boutkam

  Hoi Leonie en Peter,

  Leuk he om als Honeymoon koppel te reizen.
  Wij hebben dat in Canada ook gehad en ook daar gaan er meer deuren open dan voor de “normale” toerist.
  Geniet verder van de reis!

  Joke en Janleen

 6. Ben en Anja

  Vanhartegefeliciteerd, hahaha. Jullie doen het wel op je eigen manier …… onze volgorde is anders,maar het plezier dat jullie er aan beleven vergeet je niet meer.
  Veel succes verder met jullie avontuur.
  Ben en Anja

 7. Duesi Nator

  Always good to do the honey moon before marrige !

 8. Jan en Anna

  Gefeliciteerd met jullie hemelse honeymoon. Wat weer een ervaring en wat een prachtige plek was het daar. En wat toch steeds weer een afwisselende ervaringen. Geniet er maar lekker van.

 9. Mieke

  Wat een prachtige belevenis weer rond die honeymoon van jullie. Nog gefeliciteerd hè, haha. Liefs van Gert en mij